30 Mayıs 2023

gizala daily

Teknoloji • Sanat • Eğlence

Toshiba Çip Kıtlığının 2022’ye Uzayacağını Söylüyor

Toshiba çip kıtlığının 2022’ye ve hatta muhtemelen 2023’e uzayacağını söylüyor.

Bloomberg kısa bir süre önce hala devam etmekte olan yarı iletken çip sıkıntısı hakkında bir haber yaptı ve ardından Toshiba da bu sıkıntının 2022’ye kadar süreceğini belirtti.

Bloomberg Mayıs ayında da benzer bir haber yapmış ve bu sıkıntının sinyallerini önceden de vermişti. Oyun konsollarından otomobillere kadar geniş bir alanda kullanılan çipler henüz PS5 konsolunu satın almamış kişileri hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor.

Toshiba Corp.’ta yarı iletkenlerden sorumlu yöneticilerden biriyle konuşan Bloomberg, çip sıkıntısının 2022’ye, muhtemelen 2023’e kadar devam edeceğini bildirdi. Açıkçası, bu hala bir PS5 konsoluna sahip olmaya çalışan herkes için kötü bir haber.

Ayrıca, Bloomberg raporuna göre Toyota ve Volkswagen gibi otomobil üreticilerinin üretimi azaltmak zorunda kalmasıyla, otomobiller de dahil olmak üzere diğer alanları da etkiliyor.

Bloomberg’e verdiği demeçte, ”Çip ihtiyacı, gelecek yıl en az Eylül ayına kadar çok sıkı geçecek. Bazı durumlarda bazı müşterilere ise 2023’e kadar tam olarak hizmet verilmediğini görebiliriz.” diyor Toshiba Corp.‘un yarı iletkenlerden sorumlu direktörlerinden Takeshi Kamebuchi.

Kıtlığın nedenine gelince, Mayıs ayında Bloomberg tarafından daha önce bildirildiği zamankiyle aynı yüksek talep ve malzeme eksikliğinin bir kombinasyonu. Gelecekte nerede olacağımıza baktığımızda, çip arzının 2023’e kadar devam edebileceği uyarısı endişe verici.

Dahası, Toshiba, çip üretimini artırmak için önümüzdeki üç yıl içinde 2024 Mart’ına kadar 60 milyar yen veya 545 milyon dolar yatırım yapmayı planladığını bildirdi. Bu kesinlikle yardımcı olacak olsa da, arzın talebi karşılayabilmesini sağlama konusunda ne kadar büyük bir göçük olacağı hala belirsiz.

Video oyunu dünyasında, PlayStation 5 gibi konsollar çip sıkıntısından kötü bir şekilde etkilenmiş durumda. Nintendo ve Microsoft gibi diğer şirketlerde de bu sıkıntı mevcut ancak görünüşe göre PlayStation 5 konsollarının tedarikinde görülen ciddiyet derecesinde değil.

Takeshi Kamebuchi, “Hangi müşterinin, tüm üretim hattının durması veya çip tedariği olmadan işin yok olması gibi en ciddi durumla karşı karşıya olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

“Oyun konsolu üreticileri en çok talepte bulunan müşteriler arasında yer alıyor ve hiçbiri %100 memnuniyet sağlayamadığı için hayal kırıklıklarından dolayı içtenlikle üzgünüm.”

Genel olarak, PlayStation 5, PC grafik kartı veya Xbox Series X|S satın almak isteyen oyuncular önümüzdeki birkaç yıl içinde zorluklar yaşayacak gibi görünüyor. Bu zorlukların ne kadar aşırı olduğu, Toshiba gibi şirketlerin ileriye dönük planlarına bağlı olacaktır.

Para yatırmayı ve çip çıktısını artırmayı planlamak, kulağa en iyi eylem planı gibi geliyor, ancak bunu söylemek elbette harekete geçmekten daha kolay.